Cum să alegi cea mai potrivită lesă pentru pisici

Dacă ai acasă o pisică și vrei să-i oferi mai mult timp în aer liber, dar să știi și că o poți supraveghea atent, cumpără-i o lesă potrivită și scoate-o zilnic la plimbare!

Această practică îți poate părea mai puțin obișnuită, dar plimbarea unei pisici cu ajutorul unei lese potrivite, poate fi o experiență benefică atât pentru tine, cât și pentru animăluțul tău. Astfel, tu te poți bucura de o plimbare relaxantă, iar pisica ta se poate bucura de joacă în aer liber și de rostogoliri în iarbă.

O lesă pentru pisici poate fi exact ce îți lipsește, însă procesul de alegere a celei potrivite îți poate da bătăi de cap.Te invit să descoperim împreună câteva aspecte de luat în considerare, pentru ca tu să poți lua cea mai bună decizie pentru pisica ta!

Sunt lesele pentru pisici sigure?

Una dintre preocupările majore atunci când vine vorba de lese pentru pisici este siguranța lor. De ce? Pentru că, în mod clar, binele pisicii tale reprezintă o prioritate pentru tine. Acest aspect este cu atât mai important cu cât pisicile sunt animale curioase, și, adesea, neprevăzătoare în comportamentul lor.

Lesele pentru pisici pot fi sigure dacă sunt folosite în mod corect și dacă sunt alese cu grijă. De exemplu, o lesă poate fi mai sigură prin atașarea sa de un ham pentru pisici, decât de o simplă zgardă.

Hamul este ca o haină, sau un schelet de curelușe, care fixează mult mai bine corpul pisicii tale și automat și lesa. Când există o simplă zgardă, aceasta poate fi mai ușor dată jos de pisica ta, și îi poate provoca răni în zona gâtului. Este ca un puzzle, nu poți ajunge la siguranța pisicii tale, daca nu ai piesele potrivite pentru asta.

Pentru a consolida răspunsul pozitiv la întrebarea de mai sus, te invit să vedem și câteva beneficii de care se poate bucura pisica ta:

 • Poți avea un control mai bun – Acest lucru este util pentru a împiedica pisica ta să fugă în zone periculoase precum copaci, sau pentru a o ține la distanță de situații stresante, precum întâlnirea cu alte animale. Știm cât de provocator poate fi un duel dintre un câine și o pisică;
 • Poți intui o problemă de sănătate – Plimbările cu lesa pot fi o modalitate bună de a observa atent orice schimbare în comportamentul sau sănătatea pisicii tale. Dacă observi ceva neobișnuit, poți interveni rapid;
 • Poți evita pericolele – În mediul urban sunt multe pericole potențiale pentru pisici, cum ar fi mașinile, care, în prezent, sunt conduse cu tot mai multă lipsă de atenție asupra animalelor aflate pe ruta lor de mers.

Tipuri de lese pentru pisici

Nu poți alege o lesă potrivită pentru pisica ta, dacă nu cunoști mai întâi ce tipuri există. Așadar, iată ce opțiuni ai:

 • Lesă standard (cu sfoară sau bandă de nylon) – Este cea mai obișnuită lesă pentru pisici. Este formată dintr-o sfoară sau bandă de nylon și o cataramă pentru a atașa pisica. Sunt ușor de folosit și permit un control mai mare, se încurcă mai greu în momentul în care pisica se rostogolește în iarbă, și sunt potrivite pentru plimbări obișnuite;
 • Lesă retractabilă – Aceasta permite reglarea lungimii lesei, oferind pisicii tale mai multă libertate de mișcare și posibilitatea explorării locului în care este plimbată. Există posibilitatea de a se încurca mult mai ușor dacă pisica ta este mai jucăușă și nazdrăvană, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult de muncă. De asemenea, există și posibilitatea accidentării, prin faptul că se poate înfășura cordonul în jurul gâtului pisicii sau al altor membre, rezultând arsuri sau tăieturi;
 • Lesă pentru înălțime (Harness) – O astfel de lesă este de fapt un ham, special proiectat pentru pisici. Se fixează în jurul corpului pisicii, în loc de a se prinde de gât. Aceasta oferă mai mult control, sunt potrivite pentru pisicile care au tendința de a trage în momentul plimbării, și sunt mai sigure, lucru pe care l-am amintit când am vorbit de siguranța leselor pentru pisici. Dacă ai omis, te poți întoarce oricând să descoperi.

Indiferent de tipul de lesă pe care îl vei alege, trebuie să-ți supraveghezi întotdeauna pisica în timpul plimbărilor și să te asiguri că este în condiții de siguranță.

Cum să alegi lesa potrivită pentru pisica ta?

Acum că știi ce tipuri de lese există, trebuie să ai în vedere că pentru a o alege pe cea potrivită, trebuie să îți cunoști bine pisica și să fii atent și la modalitatea în care este confecționată lesa. Aici vorbim atât din punct din vedere al compoziției, cât și al designului.

Astfel, în alegerea unei lese potrivite pentru pisica ta, ține cont de:

 • Dimensiunea pisicii – Dacă ai o pisică mică sau un pui, vei dori o lesă mai subțire și mai ușoară. Dacă ai o pisică mai mare, se va potrivi o lesă mai lată și mai rezistentă;
 • Greutatea pisicii – Unele lese sunt realizate pentru a susține o greutate mai mare, deci verifică greutatea maximă admisă pentru lesă, înainte de a o achiziționa;
 • Culoarea lesei pentru pisici – Există o gamă mare de culori. Dacă ai o pisică care e mai răsfățată și jucăușă, poți opta pentru o culoare mai vie, iar dacă ai o pisica mai statică, poți opta pentru o non-culoare, sau o culoare mai rece. Decizia îți aparține;
 • Materialul lesei pentru pisici – Dacă optezi pentru lesele din nylon, trebuie să știi că acestea sunt ușoare, și ușor de întreținut. Dacă optezi pentru lese din piele, ele sunt durabile, elegante, solide și mai greu de întreținut. Iar dacă optezi pentru material textil moale, cum e bumbacul, te bazezi pe confort, și sunt perfecte dacă pisica ta este mai sensibilă;
 • Lungimea lesei pentru pisici – Lungimea standard pentru lese este de aproximativ 1,2 – 1,8 metri. Dacă dorești mai multă libertate în mișcare pentru pisică, poți opta pentru o lesă retractabilă, care permite ajustarea lungimii.

Diversitatea tipurilor de lese disponibile oferă opțiuni pentru fiecare preferință și nevoie. Unde trebuie să căutăm? Fie în magazinele fizice, Petshop-uri, fie în magazinele online. La o căutare pe google, găsești zeci de rezultate. Tu doar asigură-te că selectezi o lesă adecvată dimensiunii și greutății pisicii tale, și ia în considerare mediul și circumstanțele plimbării.

Nu uita că plimbările pentru pisica ta înseamnă beneficii atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Lasă-ți pisica să exploreze lumea exterioară și tu fii alături de ea să o supraveghezi în această aventură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *