Totul despre rasa de câini Samoyed

Dintre multitudinea de rase de câini care ne încântă cu prezența și personalitatea lor, rasa de câini Samoyed este una de natură blândă, perfect adaptată vieții în familie și extrem de afectoasă cu oamenii, mai ales cu copiii. Când vei scoate un Samoyed la plimbare, vei descoperi că zâmbetul său larg, ce se întinde de la o ureche la alta, atrage privirile tuturor celor din jur.

Un Samoyed nu este doar o frumusețe de câine, ci și un animal care necesită o îngrijire deosebită. Proprietarii trebuie să fie dispuși să aloce timp pentru perierea blăniței lânoase și pentru activitățile în aer liber. Dacă câinele nu se napârlește, veți găsi totuși mici smocuri de puf plutind în aer, provenite din substratul blăniței sale.

Samoyedul este un câine de dimensiuni medii, cu înălțimi de la 45 cm pentru femele, până la 60 cm pentru masculi. Greutatea poate varia între 17 și 30 kg, în funcție de sex și vârstă. Roba acestui câine este distinctivă, cu firul dur, drept, și un substrat scurt, moale și des. Culorile variază de la alb pur, la alb cu nuanțe de biscuit sau crem, iar blana de înveliș are varfuri argintii.

Temperamentul acestui câine este caracterizat prin inteligență, alertă și afecțiune. Samoyedul iubește compania, însă preferă pe cea a copiilor. Deși își asumă cu bucurie rolurile de câine de turmă, pază, sanie sau vanătoare, acesta este, în esență, un câine de familie.

Dresaj, Întreținere și Sănătatea Samoyedului

Dresajul pentru rasa de câini Samoyed trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă. Acești câini pot deveni independenți sau chiar libertin dacă se plictisesc, astfel că un dresaj timpuriu și constant este crucial. În ciuda inteligentei lor, Samoyedii pot fi destul de greu de dresat, datorită nivelului lor redus de obediență și rezolvare a problemelor.

Întreținerea acestor câini presupune perierea blăniței o dată sau de doua ori pe săptămână. Este absolut necesar să acordați și mai mult timp în timpul celor două napârliri anuale. Samoyedul necesită băi doar când este necesar și exerciții zilnice care să includă plimbări, exerciții fizice sau joacă în curte.

Un aspect esențial al vieții acestor câini este mediul în care trăiesc. Samoyedul se poate adapta atât la viața rurală, cât și la cea urbană, dar este important să interacționeze zilnic cu oameni. Deoarece blana acestui câine este foarte deasă, nu este indicat pentru zonele cu temperaturi ridicate.

Când vine vorba de sănătate, Samoyedul poate fi predispus la anumite probleme, cum ar fi displazia de șold sau diabetul. Este important să aveți un control veterinar regulat și să oferiți câinelui un stil de viață sănătos pentru a preveni aceste probleme. Media de viață a acestei rase este de 12-14 ani, iar o femelă poate avea între 5 și 9 pui pe cuib.

Scurt istoric despre rasa de câini Samoyed

Istoricul rasei ne duce cu gândul la un trib nomad care a trăit în tundra din nordul Rusiei, de unde provine și numele rasei, Samoyed. Acest câine a fost folosit în primul rând ca câine de turmă și de pază, rolul său fiind acela de a ține turmele de reni în siguranță și adunate. Chiar și în prezent, Samoyedul este folosit la trasul saniilor în zona Arctică.

Samoyedul este, fără îndoială, o rasă minunată care aduce un zâmbet pe chipul oricui cu doar o privire. Cu toate acestea, acești câini necesită un angajament serios în ceea ce privește timpul și resursele, așa că asigurați-vă că sunteți pregătiți pentru responsabilitate înainte de a adăuga un Samoyed în familia dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *