Rottweiler: Rasa de câini ce își îndeplinește sarcinile cu dedicare

Denumirea „Rottweiler” evocă un câine mediu-mare, cu o construcție puternică și robustă. Această rasă se remarcă prin agilitatea și rezistența sa, fiind un companion de lucru extrem de valoros. Rottweilerul se simte fericit atunci când are o sarcină de îndeplinit, precum paza turmelor, exerciții de obediență, urmărirea și salvarea, sau orice altă activitate de acest gen. Deși excelent în rolurile de pază și protecție, acest câine necesită o dresaj adecvat și o conducere fermă. Rottweilerul va proteja familia și curtea sa până la ultima suflare, dar are tendința de a fi loial doar unei persoane. Este important ca această rasă să fie adoptată de către o persoană cu experiență.

Ce trebuie să știi despre rasa de caini Rottweiler?

Înălțimea medie a unui Rottweiler variază între 58 și 68 de centimetri, iar greutatea sa se situează în jurul valorii de 40-50 de kilograme. Cu o blană de culoare neagră, presărată cu pete de foc sau maro, Rottweilerul are un strat de păr mediu, aspru și aderent la corp. Pe gât și pe coapse, acest câine prezintă un subpăr distinctiv.

În ceea ce privește temperamentul, Rottweilerul se caracterizează prin protecție și determinare. În relația cu copiii, se înțelege de minune cu cei mai mari, care frecventează deja școala. Cu toate acestea, trebuie să fie expus încă de la o vârstă fragedă posibilității de a interacționa cu alte animale de companie din casă, deoarece Rottweilerul poate manifesta semne de agresivitate față de aceștia din diverse motive.

Rottweilerul este apreciat pentru aptitudinile sale de pază, protecție și devotament față de familie. Nivelul de vigilanță al acestei rase este extrem de ridicat, iar intrușii nu sunt bineveniți. În plus, Rottweilerul necesită o întreținere minimă a blănii, care poate fi realizată prin curățarea cu un prosop umed sau prin periere cu o perie cu fire de păr natural mai aspră. Baia trebuie administrată doar atunci când este necesar, iar câinele are nevoie de exerciții fizice riguroase pentru a-și menține starea de sănătate optimă.

Procesul de dresaj al unui Rottweiler trebuie să fie blând, dar ferm, deoarece această rasă tinde să fie dominatoare. Femelele sunt de obicei mai docile și nu necesită o mână atât de fermă în ceea ce privește dresajul.

Gradul de inteligență al Rottweilerului este considerat scăzut, iar nivelul său de obediență și rezolvare a problemelor este de asemenea redus. Cu toate acestea, în ceea ce privește activitatea fizică, acești câini au un nivel ridicat în mediul exterior, dar un nivel scăzut în interior.

Cum trebuie îngrijită această rasă?

Pentru un Rottweiler, un mediu ideal este o casă cu o curte împrejmuită, unde poate avea spațiu să se miște liber. Deși se poate adapta și într-un cadru de canisă, nu ar trebui lăsat nesupravegheat în curte pe toată durata zilei.

Există anumite probleme de sănătate specifice acestei rase, printre care displazia de cot și sold, precum și diverse afecțiuni oculare.

Rottweilerul are o durată medie de viață cuprinsă între 8 și 9 ani și poate avea un număr de pui într-o cuibă între 4 și 10.

Această rasă are origini în Germania și în Europa este cunoscută și sub denumirea de „Rottweiler Metzerhund”. Numele i se trage de la orașul Rottweil. Se crede că provine din încrucișări între rase precum Mastiff și Ciobănesc German și a fost inițial crescut pentru a controla turmele de animale. În timpul Primului Război Mondial, Rottweilerul s-a dovedit a fi un excelent câine polițist și de pază.

Cu toate că Rottweilerul este un câine puternic și impresionant, este esențial să se acorde atenție specială selecției și creșterii exemplarelor acestei rase. Oamenii neexperimentați în creșterea câinilor ar trebui să se consulte cu specialiști înainte de a adopta un Rottweiler. Prin abordarea adecvată, acești câini pot fi parteneri loiali și devotați pentru o familie iubitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *