Rasa de câini MOPS (PUG CARLINO): Un companion loial și adorabil

Dacă ești în căutarea unui câine mic și iubitor, atunci rasa de câini Mops (sau Pug Carlino) ar putea fi alegerea potrivită pentru tine. Acești căței sunt cunoscuți pentru fizicul lor compact și musculos, având pieptul lat și membrele anterioare drepte și puternice. De asemenea, membrelor lor posterioare le lipsește cu siguranță puterea musculară. Numele de „Pug” vine din latina și înseamnă „pumn strâns”, o descriere foarte potrivită pentru acești câini cu capul rotund și botul scurt.

O trăsătură caracteristică a acestor căței este sunetul grohăit pe care îl scoate, asemănător cu un porc mic. Aceasta este modalitatea lor de a comunica cu oamenii. Activitatea preferată a unui Mops este să stea aproape de stăpân, încolăcindu-se discret la picioarele lui pentru a dormi.

Descriere pentru rasa de câini MOPS (PUG Carlino)

Mopsul, cunoscut și sub denumirea de Carlin sau Pug, este un câine de talie mică, având o înălțime cuprinsă între 25 și 28 cm și o greutate între 6 și 8 kg. Acești câini pot avea diferite culori, precum argintiu, apricot, bej sau negru. În cazul culorilor deschise, se poate observa o mască neagră, urechi și o linie neagră pe corp, de-a lungul coloanei.

Blana unui Mops este fină, scurtă și lucioasă, necesitând întreținere regulată pentru a arăta bine. În ceea ce privește temperamentul, acești căței sunt loiali, afectuoși, tăcuți, docili și vivaci. Sunt câini jucauși și iubitori cu copiii și se înțeleg de obicei foarte bine cu alte animale din casă.

Datorită personalității lor pline de afecțiune, Mopsii sunt considerați câini de companie și de familie ideali. În ceea ce privește nivelul de pază, sunt considerați a avea un nivel mediu de vigilență, în timp ce nivelul lor de protecție este scăzut.

Mopsii necesită o îngrijire specială în perioadele călduroase și umede, deoarece botul lor scurt poate duce la probleme de respirație și supraîncălzire. Este important să nu îi lași să stea în soare pentru perioade îndelungate și să le acorzi atenție unghiilor și dinților săptămânal. De asemenea, acești câini naparlesc abundent și au nevoie de periere cel puțin de două ori pe săptămână. Baia trebuie efectuată doar atunci când este necesară. De asemenea, este recomandat să spălați ochii Mopsului de două-trei ori pe săptămână pentru a preveni iritațiile în zonele pliate.

Mopsii au nevoie de puțin mai multă activitate decât rasele toy obișnuite. Le face plăcere să se joace în parc sau să facă o plimbare în jurul blocului. Răspund bine la dresajul de bază și necesită o abordare blândă. Acești câini sunt sensibili la tonul vocii stăpânului și, de obicei, nu necesită corecții aspre.

Cât de inteligent este un astfel de câine?

Din punct de vedere al inteligenței, Mopsii se situează la un nivel ridicat, fiind capabili să învețe comenzi și trucuri. Nivelul lor de obediență este mediu, iar rezolvarea problemelor este la un nivel scăzut.

În ceea ce privește activitatea, Mopsii sunt considerați câini cu nivel scăzut atât în interior, cât și în exterior. Aceștia se adaptează perfect la viața de apartament, fiind potriviți pentru spații mai mici.

Din punct de vedere al sănătății, Mopsii în general sunt considerați o rasă sănătoasă. Cu toate acestea, pot exista unele probleme specifice, cum ar fi luxația de patelă, problemele de piele și epilepsia.

Speranța de viață a unui Mops este, în medie, de 12-14 ani. Acești câini pot avea o cuibărire care variază între 2 și 5 pui.

Rasa de câini Mops are o istorie bogată. Se spune că acești căței sunt originari din China, în jurul anului 400 î.Hr., și ar putea fi o variantă a Mastifului Tibetan, fiind câini de companie pentru călugării tibetani. În anii 1500, olandezii au importat exemplare din această rasă în Olanda, iar în 1883 a fost stabilit un standard pentru rasa Mops, ceea ce a dus la înființarea Clubului Britanic de Pugs. Câinii de rasă Mops au fost importați în mare parte din Anglia în Statele Unite, fiind recunoscuți de AKC (American Kennel Club) în 1885.

În concluzie, rasa de câini Mops sau Pug Carlino este o alegere excelentă pentru cei care caută un companion loial și iubitor. Acești căței adorabili sunt potriviți pentru viața în apartament, fiind câini jucauși și prietenoși atât cu copiii, cât și cu alte animale de companie. Cu îngrijire adecvată și afecțiune, Mopsii vor aduce multă bucurie și iubire în viața ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *