Totul despre rasa de câini Chihuahua

Chihuahua este o rasă de câini mici *(1), originară din Mexic, cunoscută pentru dimensiunile lor reduse și personalitatea puternică. Acești câini jucau un rol important în cultura mexicană și erau folosiți pentru sacrificii rituale, însă astăzi sunt animale de companie populare în întreaga lume. În acest articol, vom discuta despre istoria și caracteristicile rasei Chihuahua, precum și despre modul în care puteți îngriji și antrena acești câini unici.

Istoria rasei Chihuahua

Chihuahua este numit după statul mexican cu același nume, unde se crede că a fost originară rasa. Se crede că rasa a fost dezvoltată dintr-o altă rasă de câini mexicani numită Techichi. Aceasta a fost folosită în ceremoniile aztece și toltece. Techichi a fost descris ca fiind un câine mic și păros. A fost folosit ca animal de companie și pentru sacrificii rituale.

Chiar dacă istoria exactă a rasei Chihuahua este încă disputată. Se crede că acești câini au fost aduși în Statele Unite ale Americii la sfârșitul secolului al XIX-lea. În acel timp, Chihuahua a început să câștige popularitate și a devenit rapid una dintre cele mai iubite rase de câini mici din lume.

Caracteristici fizice ale rasei

Chihuahua este o rasă de câini mici, care poate cântări între 1 și 6 kilograme și poate avea o înălțime de aproximativ 15-25 cm. Acești câini au capul rotunjit și urechile mari și drepte. De asemenea, acești câini sunt cunoscuți pentru blana lor netedă sau păroasă, care poate fi de diferite culori, cum ar fi negru, alb, maro sau crem.

Caracterul rasei Chihuahua

Chihuahua este cunoscut pentru personalitatea sa puternică și energică. Acești câini sunt adesea descriși ca fiind încrezători și curajoși, dar pot fi și foarte protectori cu stăpânii lor. De asemenea, acești câini sunt foarte afectuoși și loiali, iar relația strânsă pe care o dezvoltă cu proprietarii lor poate fi deosebit de puternică.

Îngrijirea rasei

Îngrijirea rasei Chihuahua este relativ ușoară. Acești câini au nevoie doar de puțină activitate fizică și de o dietă echilibrată. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii lor mici, acești câini pot avea probleme de sănătate, cum ar fi probleme dentare și de coloană vertebrală.

Originea rasei de câini Chihuahua

Rasa de câini Chihuahua este originară din Mexic și este considerată una dintre cele mai vechi rase de câini din America de Nord. Rasa a fost numită după statul mexican Chihuahua. Aici a fost descoperită pentru prima dată. Originea exactă a rasei este încă subiect de dezbateri, dar se crede că acești câini sunt descendenți ai câinilor de companie ai poporului aztec.

În perioada colonială, rasa Chihuahua a început să fie populară în America de Nord, fiind adusă în Statele Unite ale Americii de către turiști și imigranți mexicani. În timp, popularitatea acestei rase a crescut, iar astăzi Chihuahua este una dintre cele mai populare rase de câini de companie din lume.

Descrierea fizică a rasei

Chihuahua este o rasă de câini mici și grațioși, cu o înălțime la greabăn de 15-23 cm și o greutate de 1-3 kg. Acești câini au o blană scurtă sau lungă și pot avea o varietate de culori, inclusiv maro, negru, alb și multe altele.

Capul Chihuahua este rotund și ușor bombat, cu urechi mari și drepte. Ochii sunt mari și rotunzi, de obicei de culoare închisă. Gâtul este lung și subțire, iar coada este lungă și îngustă.

Personalitatea rasei de câini

Chihuahua este o rasă de câini curajoși și devotați, dar uneori pot fi foarte protectori cu proprietarii lor. Acești câini sunt foarte activi și plini de energie, iar jucăriile și plimbările lungi sunt necesare pentru a-i menține fericiți și sănătoși.

Chihuahuas sunt inteligenți și pot fi ușor dresați, dar pot fi și încăpățânați. Sunt foarte loiali proprietarilor lor, dar pot fi uneori foarte timizi și rezervați cu străinii. Din acest motiv, socializarea timpurie este importantă pentru acești câini.

Îngrijirea rasei Chihuahua

Chihuahua este o rasă de câini relativ ușor de îngrijit. Au nevoie de atenție specială din cauza dimensiunii lor mici. Blana lor scurtă sau lungă necesită periere zilnică pentru a preveni încâlcirea și matreața. În timp ce dinți, urechi și ochi trebuie verificați regulat pentru a preveni probleme de sănătate.

Acești câini pot fi sensibili la temperaturi extreme. Proprietarii ar trebui să aibă grijă să-i protejeze de căldură sau frig excesiv.

Surse:

*(1) – https://ro.wikipedia.org/wiki/Chihuahua_(ras%C4%83_canin%C4%83)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *