Totul despre rasa de câini Shih Tzu

Shih Tzu este o rasă de câini cunoscută și sub numele de „Câinele Leu” în limba chineză, datorită blănii sale lungi, asemănătoare cu coama unui leu. Este un câine de talie mică, plin de viață, care are un strat dublu de blană.

Atitudinea sa arogantă se manifestă prin purtarea capului sus și a cozii îndoire pe spate. Cu toate acestea, este un câine jucăuș și tandru. Se adaptează ușor la orice situație în cadrul familiei și se bucură să se cuibărească în poală sau să facă diverse farse amuzante.

Descrierea rasei de câini Shih Tzu

Înălțimea medie a unui Shih Tzu este de 20-25 cm, iar greutatea variază între 4 și 7 kg. Această rasă poate avea diverse culori de blană. Roba sa este lungă, densă și neondulată, cu un substrat moale.

Shih Tzu are un temperament gentil, loial și mândru. Iubește copiii și se înțelege bine cu alte animale de companie din casă. Este un câine de familie și are un nivel ridicat de vigilență în ceea ce privește paza, însă oferă un nivel scăzut de protecție.

Îngrijirea, dresajul și exercițiile fizice sunt esențiale pentru un Shih Tzu. Este necesară perierea zilnică a blănii și îmbăierea lunară. De asemenea, se recomandă tunderea talpilor și a labuțelor pentru a evita încurcarea părului. Dresajul de bază ar trebui să înceapă când este pui, deși poate fi încăpățânat, perseverența va ajuta la atingerea unui nivel rezonabil de dresaj. Câinii Shih Tzu au nevoie de un minim de exerciții fizice în casă, dar adoră să se joace în aer liber.

Această rasă are un nivel ridicat de inteligență, însă obediența și rezolvarea problemelor sunt la nivel mediu și scăzut, respectiv. Câinii din această rasă sunt activi în interior și mai puțin în exterior. Dacă trăiește într-un apartament, este recomandat să fie scos regulat la plimbare.

Cât de sănătoasă este această rasă de câini?

În ceea ce privește sănătatea, Shih Tzu poate avea probleme cu rinichii, dar în general nu suferă de afecțiuni majore. Durata medie de viață a acestei rase este de 10-14 ani, iar numărul mediu de pui pe cuib este de 2-4.

Această rasă de câini are origini în Tibet și se crede că a apărut prin încrucișarea între Pekingese și Câinele Tibetan de Munte. A fost câinele preferat al Împăraților și este prezent în numeroase picturi chinezești. Această rasă a fost importată în Anglia în anii 1930 și, ulterior, după cel de-al Doilea Război Mondial, a ajuns în Statele Unite odată cu ofițerii militari care se întorceau acasă.

Shih Tzu este clasificat ca fiind un câine de talie mică, încadrat în categoria „Toy”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *